NIEUWSITEMS

Wij hebben uw steun nu hard nodig!

Mama Sama, de moeder en spil van het gezin, heeft te horen gekregen dat ze maagkanker heeft. Ze moet met spoed geopereerd worden. Deze operatie vindt plaats op 18 juli a.s. in Hopital Principal Dakar, in Senegal, omdat Gambia hier onvoldoende in gespecialiseerd is. De kosten voor de operatie, de ziekenhuisopname en de medicijnen bedragen in totaal € 3.000 – € 3.500,-. Zonder deze financiële middelen kan Mama Sama niet geopereerd worden en is haar levenskans minimaal.

Wij vragen u daarom om ons nu te steunen en hiermee de broodnodige operatie van Mama mogelijk te maken. De kans dat ze na de operatie goed kan herstellen is absoluut aanwezig.

Alle bijdragen (klein of groot) zijn heel erg welkom. Stort uw financiële bijdrage op NL93INGB0009173091 t.n.v. Stichting Vrienden van Muna Gambia, onder vermelding van ‘Operatie Mama Sama’. De stichting heeft een Anbi-status!
Kijk en volg ons ook op de website: www.munagambia.nl

Ontzettend bedankt!

Het offerfeest (Eid al-Adha)

Van 16 t/m 18 juni vieren de moslims wereldwijd het offerfeest. Het meerdaagse feest markeert het einde van de Hadj, de pelgrimstocht naar Mekka. Als je een offer voor Allah brengt, deel je dat met familie, buren, vrienden en kennissen. Hoe meer je weggeeft, hoe meer je goede daad wordt beloond door Allah.
Dit jaar kreeg de familie in Gambia dit offer aangeboden door een anonieme gift uit Nederland, met als boodschap “Een voor allen, allen voor een.”

Muna Gambia is ANBI geregistreerd!

Stichting Vrienden van Muna Gambia is sinds februari 2024 een ANBI stichting. U kunt dat navragen op de website van de Belastingdienst. U kunt uw giften of donaties dus fiscaal aftrekken. De giften over het hele jaar 2023 zijn ook aftrekbaar.

Alle voorwaarden staan vermeld op de website van de Belastingdienst.

Kijk op: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken/
Zoek op RSIN: 860231744 of Stichting Vrienden van Muna Gambia.

Winkeltjes

Sinds de oprichting van de Stichting Vrienden van Muna Gambia heeft Mama Sama 2 winkeltjes geopend! Ze zijn allebei mooi geworden. De winkeltjes zijn van binnen geschilderd met vrolijke kleuren en er ligt een goede tegelvloer. Ook is er elektriciteit en er hangt een fan tegen de warmte. Er zullen nog planken en rekken komen om spullen uit te stallen, zodat de winkeltjes ook open kunnen blijven in het regenseizoen (binnen verkoop). Wat nog ontbreekt is een wat groter afdakje, zodat de zon niet binnen schijnt en er voldoende ruimte is om spullen op te hangen.

Nieuw huis!

Wat een mijlpaal! De familie is eindelijk verhuisd naar hun nieuwe, eigen huis. Blij en enorm trots zijn ze, dat ze nu voor het eerst iets van hunzelf hebben. Ook wij zijn trots, dat we dit met z’n allen hebben bereikt, heel hartelijk dank iedereen. Veel was er niet om te verhuizen, een paar matrassen, een tafel met een paar stoelen, een koelkast, kleding en potten en pannen. Het huis is zeker nog niet af, maar de beerput is klaar en er is water en elektra. De volgende stappen zijn o.a. het huis binnen en buiten verven, een hekwerk om het terras (voor de veiligheid) en een muur met een poort (is verplicht in Gambia).


Schoolresultaten

Inmiddels is Awa ook overgegaan naar de volgende klas. Zij zit op een andere basisschool (had haar toelatingsexamen niet gehaald voor de school waar Sona en Haddi op zitten) en heeft het daar erg naar haar zin. Zij wil daar ook blijven. Ze hebben alle vier een prachtig rapport en zijn ontzettend trots. Fatima is natuurlijk ook heel blij en trots op haar kleinkinderen. Ebriam heeft toelatingsexamen gedaan voor de middelbare school (senior secundary school) en is geslaagd. Van de 500 studenten was hij nummer 3!! Echt een geweldige prestatie!! Lieve sponsors heel hartelijk bedankt!!


Evaluatie

Al meer dan 5 jaar houdt de Stichting ons bezig en het is tijd voor een evaluatie. We hebben al heel veel bereikt. Maar we zijn er nog niet. Op het programma staat onder andere: Een hekwerk om de veranda, binnenkant huis verven en afwerken, schoolgeld voor Fatu en Babu, 1-jarige kapper/visagiste-opleiding voor Mariama, afdak boven de deur van de winkel, stellingkasten in de winkel, dakgoten en een regenpijp, inrichting huis, tuin, auto voor Malang en een opleiding verpleegkundige voor Muna. Lieve sponsors, donateurs en vrijwilligers, heel veel dank voor alle bijdragen. We zijn trots op jullie en zeker ook op Mama Sama. Het zou mooi zijn als we in de toekomst ook weer op uw steun mogen blijven rekenen

Stage in het “Bansang hospital”

Malang, die momenteel een opleiding verpleegkundige volgt, stuurde ons een berichtje dat hij 2 maanden stage gaat lopen in het “Bansang hospital” ver in het binnenland van Gambia (300 km van waar de familie woont). Hij wilde van kinds af aan al verpleegkundige worden, maar is begonnen met een andere studie. Zijn zus Mama Sama heeft hem echter gemotiveerd om toch verpleegkundige te worden, hij wil zijn zus hiervoor bedanken en ook de mensen die de stichting een warm hart toedragen d.m.v. donaties en hem zo de mogelijkheid bieden om zijn droom waar te maken.


Rommelmarkten

We hebben weer een leuk seizoen gehad wat betreft de binnen- en buitenmarkten in o.a. Katwijk, Reeuwijk, Valkenburg, Nieuw-Vennep, Noordwijk en Amsterdam. Over het algemeen zat het weer mee, maar we zijn ook wel een paar keer behoorlijk nat geworden. De laatste buitenmarkt was afgelopen zondag. Vanaf nu beginnen we weer aan de overdekte rommelmarkten. We kunnen nog steeds heel goed zomer baby/kinderkleding gebruiken.


Nieuwe giften

We hebben spullen gekregen van De Kringloopwinkel uit Zoeterwoude en kleding van het Leger des Heils uit Alphen a/d Rijn, hartelijk dank hiervoor. Een blij gezicht, de bh’s van Melman Lingerie uit Sassenheim zijn ook weer aangekomen. Er worden nog genoeg dozen naar het depot in Nijkerk gebracht, zodat het verzenden van het transport naar Gambia gewoon doorgang vindt.